Te intrebi cat timp figurezi in Biroul de Credit? Nu e doar o legenda deoarece daca te afli in lista cu rau platnici bancile iti restrictioneaza accesul la un nou imprumut.

Poti avea istoric negativ din cauza ca ai intarziat si la un credit de tipul Provident.

De asemenea poti aparea in Biroul de Credit si daca nu ai mai achitat ratele la o banca.

Pentru ca oricine verifica baza de date a Biroului de Credit e usor de inteles de ce esti respins cand apari ca restantier.

Datele din Biroul de Credit se sterg numai dupa ce au trecut 4 ani de la plata datoriei.

Ca sa fii radiat din baza de date trebuie mai intai sa iti platesti restantele.

Dupa aceea e nevoie sa astepti 4 ani ca datele sa fie sterse in mod automat.

Avand in vedere aceasta perioada lunga de asteptare intre timp au aparut firme care te sterg din Biroul de Credit. Succesul  acestui demers depinde in special daca exista date gresit raportate sau daca ai fost inclus abuziv, fara a fi anuntat in baza de date cu rau platnici.

Solicitarea de stergere a datelor o poti trimite si singur la Biroul de Credit, iar institutia care te-a inscris respectiv banca sau ifn-ul decid daca cererea e intemeiata.

Lista din Biroul de Credit e printre primele lucruri pe care le verifica un consilier bancar atunci cand se decide sau nu sa iti ofere un imprumut.

In functie de gradul de risc pe care il ai ti se acorda un calificativ.

Inscrierea in Biroul de Credit se face de obicei dupa ce ai intarziat mai mult de o luna.

Daca ai doar 30 de zile de intarziere si esti inclus din acest motiv in Biroul de Credit se mai pot gasi banci care sa iti acorde un credit.

Dar daca ai mai mult de 3 luni de intarziere raportate in baza de date atunci e destul de greu ca solicitarea sa fie aprobata.

In cazul in care o firma de recuperare a preluat creditul restant atunci esti in baza de date din Biroul de Credit cu litera G.

In acest caz vei putea obtine un imprumut probabil numai de la un ifn de tip Provident.

Cand te afli in baza de date cu litera L atunci inseamna ca deja banca a trecut creditul drept neperformant si nu s-au mai putut recupera banii.

Cele doua calificative cu literele aferente dezvaluie ca nu ai avut un comportament de plata exemplar si atunci nu mai poti lua un imprumut bancar. 

Pe langa Biroul de Credit trebuie sa stii ca ratele neplatite se mai pot afla uneori si in baza de date din CRC, unde se pastreaza chiar mai mult timp (7 ani).

In Centrala Riscului de Credit se raporteaza insa doar creditele mai mari de 20000 lei.

Dupa cum vezi, bancile au tot felul de instrumente prin care verifica daca ai avut restante.

In cazul in care ti-ai platit toate datoriile dar nu vrei sa astepti 4 ani pana cand vei fi sters din Biroul de Credit poti beneficia intre timp de un credit la un ifn care nu verifica atat de mult restantele pe care le ai.

Nu ne referim aici doar la Provident pentru ca sunt tot mai multe ifn-uri noi in 2020 care au oferte de credit pentru rau platnici.

Daca ar trebui sa facem o scurta prezentare a acestor oferte ar trebui sa specificam ca majoritatea ofertelor vin cu dobana 0 si toate serviciile au loc online, de la aplicare si pana ls semnarea contractului de credit.

Persoanele fizice care figureaza in Biroul de Credit pot lua asadar un imprumut prin intermediul acestor ifn-uri.

Cel mai interesant aspect este ca poti folosi banii pentru cumparaturi, pentru mici probleme medicale sau pentru refinantarea unui alt ifn.

In tot acest timp este recomandabil sa nu mai intarzii pentru a nu fi inclus inca o data in Biroul de Credit.

Spre deosebire de un card de cumparaturi clasic, la un credit ifn platit la timp nu vei avea parte de comisioane de administrare.

In plus in cazul in care se aplica pentru prima oara, unele ifn-uri mentioneaza ca nu percep dobanda.

Astfel cu un imprumut ifn poti acoperi niste cheltuieli urgente atunci cand esti inregistrat in Biroul de Credit.

Plata la timp a ratelor iti va imbunatati scorul FICO cand vei fi sters din Biroul de Credit.

Atunci vei putea accesa o refinantare sau un credit bancar in conditii mai avantajoase.

In prezent majoritatea institutiilor care acorda imprumuturi pe teritoriul Romaniei verifica si trimit informatii despre clienti in Biroul de Credit.

Ai incercat sa iei un credit cat timp figurezi in Biroul de Credit 2020? Care a fost raspunsul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *